Károsíthatják a mágnesek az elektronikát?

Az erős mágnesek károsíthatják az elektronikát vagy törölhetik az adatokat az adathordozókról. A mágnesek azonban nem minden típusú adathordozóra és elektronikára hatnak.

Összefoglaló

A mágnesek nem hatnak:

 • a pendriveokra
 • SD kártyákra
 • CD-re, DVD-re
 • fényképezőgépekre
 • digitális kamerákra

A mágnesek törölhetik az adatokat:

 • a bankkártyákról
 • más mágneskártyákról (hűségkártyák, ajándékkártyák, szállodai kártyák)
 • merevlemezekről
 • VHS-ekről, audio kazettákról

A mágnesek károsíthatják:

 • a mobiltelefonokat, tableteket (de nem törlik az adatot)
 • iránytűket
 • mechanikus órákat
 • CRT és LCD monitorokat, TV készülékeket
 • pacemakereket

Mobiltelefonok, tabletek

A mobiltelefonoknak és a tableteknek az erős mágneseknek való kitettség után is megfelelően kell működniük. A mágnesek soha nem törlik a mobiltelefonon vagy tableten tárolt adatokat.

A mágnesek azonban károsíthatják a sok telefonba beépített iránytűt.

A neodímium mágnesek által keltett mágneses mező, amely a közelükben van, sokkal erősebb, mint a földi mágneses mező. Ezért a mágnes közelében elhelyezett mobiltelefon a mágneses mezővonalak irányában mutat északra, nem pedig a földrajzi északi pólus felé:

A probléma akkor fordulhat elő, ha egy erős mágnes mágnesezi a mobiltelefon fém alkatrészeit, és azok a mágnes eltávolítása után mágnesezettségüknek csak egy részét tartják meg. Az iránytű ekkor már nem működik.

A beépített iránytű funkciót különböző GPS-alkalmazások és a Google Maps használják, amelyek az iránytűnek köszönhetően meghatározzák a mobiltelefon tájolását.

A beépített iránytűvel rendelkező tablet hasonlóan reagálhat a mágneses mezőre.

Ha nincs iránytű a mobiljában / tabletjében, akkor a mágnesek nem befolyásolhatják azt.

Mágneskártyák

A mágneskártyák adatai törlődhetnek, ha túl közel kerülnek a mágnesekhez. A mágneskártyáknak azonban két típusa van:

 • HiCo kártyák– ellenállóbbak a mágnesekkel szemben. Ezek közé tartozik minden olyan hitel- és bankkártya, amely sötétbarna vagy fekete mágnescsíkkal rendelkezik. Ezek károsodásához 400 Gauss mágneses mezőre van szükség.
 • LoCo kártyák– kevésbé ellenállóak a mágnesekkel szemben. Hűségkártyákként, hitel- vagy szállodai ajándékkártyákként használják őket, amelyeknek halványbarna mágnescsíkjuk van. Károsodásukhoz 30 Gauss mágneses mező szükséges.

Merevlemezek (HDD)

Rendkívül erős mágnesekkel lehetséges adatok törölni a merevlemezről, ha a mágnest a HDD felületén végighúzza. Azonban még ekkor sem garantált, hogy bármilyen adat törlődik. Maguk a merevlemezek erős neodímium mágneseket tartalmaznak. Sokkal erősebb mágnesre lenne szükség ahhoz, hogy károsodjanak.

A számítógép felületén elhelyezett mágnes nem tudja károsítani a merevlemezt.

Ha adatokat szeretne törölni a merevlemezről, a mágnes használata nem megbízható módszer.

Régi videókazetták és audio kazetták

A kazettákon tárolt adatot könnyen törölheti mágnes használatával. Ha a szalag gyors törlésére lenne szüksége, csak érintsen hozzá finoman egy neodímium mágnest:

A régi kazetták adatvesztésének megelőzése érdekében tartsa őket legalább fél méter távolságra a kisebb mágnesektől, és egy méter távolságra a nagy neodímium mágnesektől.

Mechanikus órák

Demagnetizér na opravu hodiniek
Demagnetizáló

Az erős mágneses mező az óra fém alkatrészeit, például a hajszálrugót is megmágnesezheti. Ezután vonzza az óra más fémrészeit, ami lelassíthatja vagy felgyorsíthatja az óra rezgését.

A legtöbb jelenlegi óra megfelel a modern ISO 764 szabványnak, és ellenáll a 60 Gauss erősségű mágneses mezőnek. Egy ilyen óra:

Más órák érzékenyebbek lehetnek a mágnesekre.

Ha az órája nem működik, miután mágneseknek volt kitéve, vigye el egy óráshoz. Váltakozó mágneses térrel visszamágnesezhetők. Saját demagnetizálót is használhat az órákhoz és a kisebb szerszámokhoz. Ezek már 10 eurótól megvásárolhatók.

Pacemakerek

Az erős mágneses mező a beültetett pacemakert tesztüzemmódba kapcsolhatja, és átmenetileg befolyásolhatja a működését. A beültetett pacemakerrel rendelkező személyeknek kerülniük kell az erős mágneseket.

Pendiveok, SD kártyák, CD-k és DVD-k, fényképezőgépek, videókamerák

A pendiveok, SD kártyák, CD-k és DVD-k működése nem mágneses adattárolási technológián alapszik, így a mágnesek nincsenek hatással rájuk.

A fényképezőgépekben és videókamerákban szintén nem tehet kárt a mágnes.

Hasonló cikkek