Mágneses vízlágyítók

magnetický změkčovač

A mágneses vízlágyítók két erős mágnesből állnak, amelyek a cső ellentétes oldalán helyezkednek el. A kemény vízből egy erős mágneses mezőn áthaladva apró CaCO3-kristályok képződnek, amelyek a vízárammal együtt kimosódnak. A CaCO3 kristályok nem rakódnak le a csöveken vagy elektromos készülékeken, és nem képeznek vízkőréteget. A mágneses vízkezelés csökkenti a vízben oldott ásványi anyagok koncentrációját is, így a meglévő vízkő feloldódik.

A mágneses vízkezelésnek számos előnye van a hagyományos vízlágyítókkal szemben:

  • könnyen felszerelhető (csak helyezze a mágnest a csőre)
  • nincs üzemeltetési költsége (nincs szükség szűrőcserére, mint a kémiai lágyítóknál, és nem fogyaszt áramot)
  • a mágnesek nem érintkeznek vízzel, így nem áll fenn higiéniai kockázat
  • a mágneses vízlágyítók nem távolítják el a kalciumot a vízből, és nem adnak vegyszereket a vízhez
  • a mágneses vízlágyítók jelentősen olcsóbbak

A kémiai vízlágyítókkal ellentétben a mágneses vízlágyítók nem változtatják meg a víz ásványianyag összetételét. Mivel a kalcium- és magnéziumkationok a vízben maradnak, a víz mágneses kezelése nem tudja teljesen megakadályozni a vízkő képződését, csak jelentősen csökkenteni azt.

A mai napig nem készült olyan tanulmány, amely bizonyította volna, hogy a mágnesezett víz hosszútávú fogyasztása biztonságos, ezért azt javasoljuk, hogy ne használjon mágneses vízlágyítót az ivóvíz kezelésére.

Az ivóvíz (azaz a hideg víz) mágneses kezelése nem szükséges, mivel a hideg vízben nem képződik vízkő (vagy csak kivételes esetekben). A háztartásban egyszerűen helyezze a vízlágyítót a cső azon részére, amely a kazánhoz, mosogatógéphez, mosógéphez vagy más olyan berendezéshez vezet, amelyet meg kell védeni a vízkő kialakulása ellen.

A mágneses vízkezelés hatékonysága számos tényezőtől, többek között a víz összetételétől, a vízvezeték típusától és állapotától, a víz hőmérsékletétől és egyéb külső tényezőktől függ, így az eredmények nem garantálhatók.

Ha a mágneses lágyító nem hozza meg a kívánt eredményt, 6 hónapon belül kérdés nélkül visszaküldheti.