Mágnes horgászat

Fedezze fel a magyar tavak és folyók fenekén lapuló kincseket: érméket, mobiltelefonokat, széfeket, szerszámokat, kulcsokat, történelmi leleteket! A mágnes horgászathoz a mágneseket egyszerűen a kötélre kötik és a vízbe dobják.

A mágnes horgászat vas tárgyak keresését jelenti a vízben egy mágnes segítségével, amelyet általában egy kötélhez erősítettek. A tavak, folyók, patakok és kutak sok tárgyat tartalmaznak, amik akár 100 évig is fekszenek a víz alatt. Ezek megtalálására szolgál a mágnes peca!

A mágnes horgászat egész napi kalandot, szórakozást és kikapcsolódást biztosít. Nem lehet tudni, mi akad a mágnesre. Vajon egy fegyvert vagy páncélszekrényt húzol majd ki?

A tárgyak kihúzása után úgy fogod magad érezni, mint a legjobb régész. Még akkor is hatalmas élmény lesz, ha nem találsz semmit.

A mágnes horgászat mindenki által végezhető. Alapvetően nincs szükség utasításokra, csak vegyél egy mágnest, köss rá kötelet, dobd be a vízbe, és húzd ki!

A mágneses horgászathoz kötelező felszerelés a neodímium horgász mágnes és a kötél. Ezek szükségesek hozzá.

Nem kötelező felszerelés a:

 • Védőkesztyű. Kerüld az éles tárgyakat, hogy ne sértsd meg a kezeidet.
 • Vödör / láda / zsák, hogy a kihúzott dolgokat legyen hova tenni, hazavinni vagy gyűjtőkonténerbe rakni. Nem éppen legszebb látvány a hulladékot a parton hagyni. A felelős kincsvadászok nemcsak tiszta folyót, hanem tiszta partot is hagynak maguk után.
 • Rongy, amelybe betörölheted a kezedet és a mágnest. Ezzel meghosszabbítod a mágnes élettartamát.
 • Elakadásgátló kúp. A kúp megvédi a mágnest attól, hogy a folyó alján lévő kövek közé akadjon, és jobban látszik tőle a mágnes a víz alatt.
 • Gyűrűs horog / kampó. A nehezebb leleteket, mint például a biciklit, motorkerékpárt vagy padot nem tudod csak a mágnessel kihúzni. Segítségedre lesz a kötélhez erősített horog.

1. Különleges élmény: Amikor mágnest dob a vízbe, kíváncsian vár, hiszen nem tudhatja, mit fog kihúzni. Minden egyes tárgy, amit talál, meglepetés és lehetőség arra, hogy valami újat és érdekeset fedezzen fel.

2. Aktív életmód: A mágnes horgászat aktív fizikai tevékenység, ami szórakoztató és mozgásban tartja. A mágnes bedobásával és kihúzásával töltött idő növeli az izomerőt, a koordinácós készséget és az általános erőnlétet. Nagyszerű alkalom, hogy kimenjen a szabadba, mozogjon és valami hasznosat tegyen a testének is.

3. Közösségi tevékenység: A mágnes horgászat ideális közösségi hobbi, amit családtagokkal és barátokkal együtt élvezhet. A felfedezés öröme és az élmények megosztása erősíti a baráti kapcsolatokat. Megoszthatjátok egymással a kapásaitok történeteit, az érdekes tényeket, és közösséget építhettek hasonló érdeklődésű emberekkel. A kapásokat és horgászélményeket a Mágnes horgászat Magyarország Facebook csoportban is megoszthatja.

4. Történelmi kapocs: A mágnes horgászat segít megismerni a környék történelmét és kultúráját. Olyan régi pénzérméket, szerszámokat, háborús fegyvereket és egyéb érdekességeket foghat ki, amiknek történelmi értéke lehet, ezáltal lehetőséget kapsz, hogy jobban megismerje a múltat, és szélesítse a környékről szerzett tudását.

5. Természetközeli: Az izgalom és történelem mellett a mágnes horgászat arra is remek alkalom, hogy a vízpartokon közelebb kerüljön a természethez. Gyönyörű helyeket látogathat meg folyók, tavak és gátak környékén.

Közlekedési jelzőtáblákat, robogókat, kerékpárokat, széfeket, menetes rudakat, érméket, horgászati felszereléseket, szögeket, sörkupakokat, fegyvereket és lőszereket, mobiltelefonokat, késeket és macheteket, horgászati székeket, kulcsokat, lapátokat, mikroszkópokat, távcsöveket, szobrokat, létrákat, pénztárgépeket, audio kazettákat (vas alkatrész van bennük)…

Mágnes horgászat közben egyszerűen bármit találhatsz, ami a felszín alatt van, és vasat, nikkelt vagy kobaltot tartalmaz. Sajnos az aranyat nem vonzzák a mágnesek.

A kapásokat és horgászélményeket a Mágnes horgászat Magyarország Facebook csoportban is megoszthatja.

Minél erősebb a mágnes, annál több leletet találhatsz vele. Az erősebb horgász mágnesek távoli tárgyakat is közelebb húzhatnak és nehezebb leleteket is elbírnak.

 • A 90 kg-os mágnes gyermekek számára alkalmas, felnőtteknek erősebb mágneseket ajánlunk online boltunkban.
 • A legkelendőbb a 290 kg-os mágnes és a kétoldalas 300 kg-os mágnes. Ez kompromisszum az erő és az ár között.
 • Az 500 kg-os kétoldalas mágnes a legjobb minőségű mágnes, mind a parti, mind a hídról végzett keresésekhez.
 • Az 1100 kg-os kétoldalas mágnes a legerősebb és a legjobb mágnes hídról történő keresésre. Hátránya, hogy 4 kg-os, és nem lehet távolabbra eldobni. Egy 500 kg-os kétoldalas mágnes jobb a parti kereséshez.

Választhatsz gyengébb mágneseket (90 kg, 160 kg), ha olcsóbb alternatívát szeretnél. Ezekkel is van esélyed érdekes leleteket felfedezni.

Például egy 130 kg húzóerővel bíró mágnes esetén lehetséges két széfet is kihúzni, míg a 94 kg erejű kisebb mágnes elég ahhoz, hogy kihúzz egy BMX biciklit.

A mágnesek kilogrammszáma (90 kg, 160 kg, 290 kg, 300 kg, 500 kg, 530 kg vagy 1100 kg) jelzi a mágnes szakítóerejét. Ez az érték azt a legnagyobb tömeget jelenti, amelyet a mágnes még elbír.

A számok magasnak tűnhetnek, de ezek ideális körülmények között mért értékek. A mágnes horgászat során a leletek gyakran rozsdásak, és csak a mágnes kis részét érintik.

A víz alatt találhatók gyökerek, kövek és egyéb akadályok is, amelyek miatt a mágnes leválhat. Ezért a mágnesnek sokkal nagyobb erővel kell rendelkeznie, mint a kihúzandó tárgyak tömege.

A kötélnek rugalmatlannak, kellően hosszúnak és könnyűnek kell lennie.

Egy felnőtt ember 25 m távolságig is eldobhatja a mágnest, ezért egy 30 méteres kötél vásárlását javasoljuk. Gyerekek számára megfelel a 15 méteres kötél.

A mágneses horgászkötélnek rugalmatlannak kell lennie. Néhány rugalmas kötél hossza akár 30 méter is lehet, és nyúlékonysága akár a 3 métert is elérheti. Ha a kötél kinyúlik, nehéz ellenőrizni a mágnes víz alatti mozgását. Mágnes pecázás során a nagyobb tárgyakat szintén nagyon nehéz rugalmas kötéllel kihúzni, mert a lelet meghúzása helyett csak a kötelet fogja kinyújtani.

Nem ajánlott a nylonból készült egyszerű paracord típusú zsinór, mert rugalmas. A paracord további hátránya, hogy csak 4 mm vastag és képes megvágni a kezét. 5-6 milliméter vastag kötelek vásárlását ajánljuk.

A hegymászó kötél szintén nem megfelelő, mert túl vastag (legalább 8 mm), és ezért nehéz. A nehéz kötelet nem lehet messzire dobni.

Sok más kötél nem elég szilárd és könnyen elszakad.

Minden egyes kötelünk könnyű és rugalmatlan. Kifejezetten mágnes horgászathoz terveztük és gyártottuk őket, több horgász tapasztalata alapján. Súlyuk négyszer kevesebb, mint a hegymászó kötelek súlya, így könnyebben dobhatók és húzhatók ki a vízből.

A mágnes pecázáshoz a köteleinket nehéz körülmények között teszteltük. Nincs olyan emberi erő, amely elszakítaná őket.

Olvasd el a használati útmutatót, hogy lásd, hogy hogyan köthetsz csomót a mágnesre..

Egy jó csomó elengedhetetlen. Ha a csomó kibomlik, elveszítheted a mágnesedet. Kerüld a rossz csomókat – némelyik akár felére csökkentheti a kötél erejét. Figyelj a kötél közepén megbújó csomókra. Teljesen feleslegesek, de gyengítik a kötelet.

Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan kösd meg a kedvenc egyszerű csomódat.

A következő csomó bonyolultabb, de a legmegfelelőbb a mágnes horgászathoz. Erősebb, és minimálisra csökkenti a kötél beakadásának kockázatát.

Ha elakadásgátló kúpot használsz, húzd rá a kötélre, mielőtt megkötöd a csomót.

A távoli és elhagyatott területeken nem sok mindent találsz. Oda kell menni, ahova sok ember jár. Inkább mély vizekben kell keresni, vagy sekély vízben, ha az nem átlátszó.

Különösen a következő területeket javasoljuk kincsvadászatra:

 • városi hidak,
 • autóval megközelíthető helyek
 • túraútvonalak
 • tavak, ahova sok ember jár,
 • halastó

A halászati területeken különösen horgászfelszerelésekre bukkanhatsz. A turisztikai útvonalakon sok mobiltelefon és fényképezőgép található.

A történelmi helyek kevesebb műtárgyat rejthetnek, de ezek jobb minőségűek lehetnek. A kutak mélyén meglepő kincsek lapulnak.

A mágnes horgászat viszonylag biztonságos tevékenység, ha figyelembe veszel néhány dolgot.

Előfordulhat, hogy ha hirtelen hozzákapcsolod a mágnest egy nagy vastárgyhoz, például ajtókerethez, hűtőhöz vagy autóajtóhoz, akkor a kezed beszorul a mágnes és a fémtárgy közé. Ez különösen otthon, autók közelében és vashidakon történhet. A természetben ennek a kockázata alacsony.

Légy óvatos a mágneses tárgyak kezelésénél a nagy vastárgyak közelében. Tárold a mágnest biztonságos helyen otthon. Ne add gyermekek kezébe, vagy csak állandó felügyelet mellett és kellő távolságban a radiátoroktól, ajtókeretektől és éles fémtárgyaktól.

Javasoljuk, hogy horgászat közben viselj kesztyűt, hogy ne vágd meg magadat, ha éles tárgyat távolítasz el a mágnesről.

Ha mágneses horgászat során egy aknát vagy gránátot húzol ki, ne próbáld meg eltávolítani azt a mágnesről. Nem ismerünk olyan esetet, amikor mágnes horgászat alatt felrobbant a robbanószer és valaki megsérült volna, ezt a kockázatot azonban nem szabad lebecsülni.

Mindenesetre ha robbanóanyagot találsz, semmiképp ne folytasd a pecázást! Távolodj el legalább 20 méterre, hívd a 112-es segélyhívó számot, és maradj ott, amíg a rendőrség meg nem érkezik.

 

Más népszerű kategóriák: