Mágnes horgászat

Fedezze fel a magyar tavak és folyók fenekén lapuló kincseket: érméket, mobiltelefonokat, széfeket, szerszámokat, kulcsokat, történelmi leleteket! A mágnes horgászathoz a mágneseket egyszerűen a kötélre kötik és a vízbe dobják. A kapásokkal olyan Facebook-csoportokban lehet büszkélkedni, mint például a Mágnes pecázás Magyarország.

Mágnes horgászat - facebook group

Melyik mágnest válasszam?

Minél erősebb, annál jobb. Az erősebb mágnesek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, és több tárgyat találhat meg velük. Javasoljuk, hogy legalább 290 kg húzóerővel rendelkező mágnest válasszon.

A megadott húzóerő egy ideális körülmények között, vastag acélon mért elméleti érték, amely a mágnesek összehasonlítására szolgál. A gyakorlatban a mágnesek által megtartható súly sokkal kisebb, mert a mágneses horgászleletek általában nem tiszta acélból készülnek, rozsdásak, sárral borítottak, nem érintik a mágnes teljes felületét, és néhány további tényező csökkentheti a tartóerőt. Valójában nem biztos, hogy egy 290 kg húzóerejű mágnes képes megtartani egy 10 kg-os tárgyat, ez annak anyagától, alakjától, méretétől és más tényezőktől függ. A megfelelő technika alkalmazásával a fémlelet általában kézzel is könnyen elválasztható a mágnestől még nagyon erős mágnesek esetén is.

A kétoldalas mágnesek jobbak, mint az egyoldalas mágnesek, mert mindkét oldalról vonzanak. A szemes csavart a kétoldalas mágnesbe felülről vagy oldalról lehet becsavarni. Oldalra húzva a kétoldalas mágnesek kevésbé akadnak meg a kövekben.

Milyen kötelet válasszak?

Köteleinket kifejezetten mágnes horgászatra tervezték. Könnyűek, vízállóak, merevek és erősek. Ha a mágnest csak kézzel kívánja húzni, az 5 mm vastagságú kötelünk még a legerősebb mágnesekhez is elegendő lesz. Emberi erővel elszakíthatatlan. Ha a mágnes megakad egy akadályon, és autóval akarja húzni, akkor egy vastagabb, 7 mm-es kötél az alkalmasabb.

Javasoljuk, hogy 30 méteres kötelet válasszon. A legtöbb ember 15 méternél messzebbre is el tudja dobni a mágnest.

Tartozékok (elakadásgátló kúp és acélhorog)

Néha előfordul, hogy a mágnes megakad a folyó fenekén lévő kövön, és nem lehet kihúzni. Ha elakadásgátló kúpunkat a mágnesre helyezi, a mágnes könnyen átsiklik az akadályok között, és nem akad el. A kúp sárga színének köszönhetően a víz alatt is jobban látható.

Ha a mágnes nem képes egy nagyméretű leletet (például egy kerékpárt) a felszínre húzni, akkor egy acélhoroggal kihúzhatja a tárgyat. A horgot a kötél másik végéhez lehet kötni.

Mit találhatok egy mágnessel?

Közlekedési táblát, motorkerékpárt, kerékpárt, széfet, érméket, horgászfelszerelést, robogót, fegyvereket és lőszereket, mobiltelefont, késeket és machetéket, horgászszéket, kulcsokat, lapátot, mikroszkópot, távcsövet, szobrot, létrát, kincsesládát, kazettákat… Ezekre bukkantak eddig a kincskeresők a magyarországi folyókban és tavakban.

A mágnes segítségével bármilyen vasat, nikkelt vagy kobaltot tartalmazó tárgyat kihúzhat.


 

Más népszerű kategóriák: