Neodímium mágnesek

A hatalmas erejük mellett a neodímium mágnesek a következő előnyökkel bírnak:

 • Nem veszítenek erejükből. 10 év alatt az erejük csak 1%-kal csökken.
 • Ellenállnak a külső mágneses mezők által történő demagnetizálásnak.
 • A fényes felületüknek köszönhetően esztétikusak.

A neodímium mágnesek hátrányai:

 • Ütközéskor eltörhetnek. Ha a mágnesek ütéseknek vannak kitéve, javasoljuk, hogy használjon pot mágneseket. Az acéltok megvédi a mágnest az ütésektől, és egyúttal növeli a mágnesességét is.
 • Magas hőmérsékleten veszítenek erejükből. A legtöbb neodímium mágnes 80 °C fölötti hőmérsékleten tartósan elveszti az erejét. Magas hőmérsékletekre javasoljuk a magas hőellenállású mágneseket, amelyek akár a 240 °C hőmérsékletet is kibírják.
 • Nedves környezetben rozsdásodnak. Kültéri használatra javasoljuk a vízálló mágneseket.

A neodímium mágnesek NdFeB anyagból készülnek, amely a neodímium, a vas és a bór ötvözete. Ez az általunk ismert legerősebb mágneses anyag. Az NdFeB vegyület kémiai reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel, ami a mágneses erő fokozatos csökkenéséhez vezethet. Az oxidáció megelőzése érdekében a legtöbb neodímium mágnesünk felületén három védőréteg található: nikkel, réz és ismét nikkel. Néhány tok készítéséhez cinket, aranyat, epoxigyantát vagy gumit is használunk.

A nagy neodímium mágnesek (5 cm vagy annál nagyobb) veszélyesek lehetnek. Hatalmas mágneses erejük ujjsérüléseket vagy zúzódásokat okozhat, ha gondatlanul kezelik.

Neodímium mágnesek – Gyakran ismételt kérdések

Minden mágnes esetében ez az erő szükséges a mágnesnek a durva acélfelületről való leválasztásához a következő ideális körülmények között::

 • A felület tiszta acélból készült, és legalább 3-10 mm vastag (a pontos vastagság a mágnes méretétől függ).
 • A fémfelület sima.
 • A mágnes teljes felülete érintkezik a vonzott tárgy felületével.
 • A mágnest a felületre merőlegesen (a felülettől eltávolítva) húzzák.

A fenti ideális körülmények között egy 1 kg-os mágnes képes egy 1 kg tömegű tárgyat elbírni. A gyakorlatban azonban az ideális feltételek szinte soha nem valósulnak meg, és a mágnes csak a húzóerejének töredékét képes elbírni.

A mágneses erő jelentősen csökken, ha a mágnest nem a felületre merőleges irányba húzzák, ha a felület egyenetlen vagy túl vékony, ha a mágnes nem a teljes felületével érinti a tárgyat, ha a tárgy nem tiszta acélból készült, vagy ha festékréteg van rajta.

A mágnes szükséges ereje nagymértékben függ az adott helyzetre való alkalmazástól. Ezért azt tanácsoljuk Önnek, hogy:

 1. Rendeljen mintákat több mágnesből, és próbálja ki őket a gyakorlatban.
 2. Ha bizonytalan, inkább használjon erősebb mágnest a biztonság kedvéért.
 3. Próbálja minimalizálni a mágnes erősségét csökkentő tényezőket.

A newtonban kifejezett erő kiszámítása úgy történik, hogy a megadott erőt megszorozzuk a gravitációs állandóval (1 kg = 9,8 N).

Több információt a Mit jelent, hogy a mágnes ereje X kilogramm? cikkben olvashat.

Többféle NdFeB anyag létezik, amelyből a neodímium mágnesek készülnek. Ezeket az anyagokat az N betűvel és az ezt követő két számjeggyel azonosítják, például N42 vagy N50. Az N betű azt jelenti, hogy neodímium mágnesről van szó. A kétjegyű szám azt fejezi ki, hogy az anyag milyen erősen mágnesezhető (maximális energetikai összeg MGOe-ban). Minél nagyobb ez a szám, annál erősebb a mágnes. Például egy N50-ből készült állandó mágnes 25%-kal erősebb, mint egy ugyanolyan méretű N40-ből készült mágnes. A legerősebb anyag az N55.

A számot néha egy vagy két betűből álló utótag követi (például N42H vagy N35UH), amely a mágnes megnövelt hőellenállására utal. Az utótag nélküli neodímium mágnesek körülbelül 80 °C-os hőmérsékleten elkezdik tartósan elveszíteni az erejüket. Az M, H, SH, UH, EH, AH utótaggal ellátott anyagok 100, 120, 150, 180, 200 és 240 °C hőellenállással rendelkeznek. Ezek a számok azonban csak hozzávetőlegesek, mivel a hőellenállás a mágnes alakjától és környezetétől is függ: további információ a hőellenállásról. 

A neodímium mágnesek mechanikai megmunkálását a következő okok miatt nem javasoljuk:

 • Az NdFeB anyag rendkívül kemény, és hagyományos szerszámokkal nem lehet megmunkálni.
 • A mechanikai megmunkálás során a súrlódás miatt magas hőmérséklet keletkezik. Ha 80 °C fölé melegszik, a legtöbb neodímium mágnes tartósan elveszíti erejének egy részét.
 • Ha a mágnes felületi védőbevonata megsérül, a belső NdFeB anyag láthatóvá válik. Ha ez a vegyület szabaddá válik, kémiai reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel, és a mágnes fokozatosan veszíteni kezd az erejéből.

Webshopunkban különböző formájú és méretű mágneseket árusítunk. Ha nem talál megfelelő mágnest a kínálatunkban, akkor is tudunk gyártani egyedi mágnest.

A mágnesekhez használt ragasztók a ragasztók mágnesekhez kategóriában találhatók. Ragasztás előtt javasoljuk, hogy tisztítsa meg a mágnest a zsírtól, és finom csiszolópapírral érdesítse meg a felületét.  Ne használjon olvasztópisztolyt, mert a magas hőmérséklet miatt a mágnes elveszítheti erejének egy részét.

Nézzen szét az öntapadós mágnesek és a mágneses szalagok és fóliák kategóriákban is.