Honnan szerezhetek erős mágneseket ingyen?

A neodímium és más típusú mágnesek számos otthoni elektronikus eszközben megtalálhatók. Így szinte ingyen szerezhet erős mágneseket kísérleti vagy más célokra.

Merevlemez

Ha van egy régi merevlemeze, akkor két nagyon erős, ív alakú neodímium mágnest tud kiszedni belőle. A merevlemezek a háztartásban megtalálható legerősebb mágnesek forrásai. Körülbelül 5 cm hosszúak, és akár 7 kg-os húzóerővel is rendelkezhetnek.

A videót a cseh youtuber, DiodeGoneWild készítette.

CD / DVD -meghajtó

A CD- vagy DVD-meghajtóban valamivel kisebb, tömb alakú mágneseket találhat.

A videót a cseh youtuber, DiodeGoneWild készítette.

Hangszórók

Minél nagyobb a hangszóró, annál nagyobb a mágnes. Az újabb hangszórókban többnyire neodímium mágneseket, a régebbiekben inkább AlNiCo mágneseket talál. Ezek valamivel gyengébbek, mint a neodímium, de általában nagyobbak.

A videót a Make Build Modify készítette.

Fejhallgatók

Minél nagyobb a fejhallgató, annál nagyobbak a mágnesek. A fejhallgatókban szinte mindig neodímium mágneseket talál a korlátozott tér miatt, hiszen a neodímiumnak van a legnagyobb húzóerő / térfogat aránya.

Nagyobb fejhallgatók:

A videót Twoman twocan készítette.

Mikrohullámú sütő

Ferrit mágnesek vannak benne, gyengék, de nagyon nagyok.

A videót Phil Crockett készítette.

Néhány tanács

Amikor eltávolítja az eszközökből a mágneseket, győződjön meg róla, hogy a neodímium mágnesek nem ütköznek nagy sebességgel. Törékenyek, és ütközéskor eltörhetnek.

Ne tegyen mágnest bankkártya közelébe. Kárt tehetnek bennük, és bizonyos típusú órákra, fejhallgatókra, hangszórókra és más elektronikai eszközökre is veszélyesek.

Ha beültetett pacemakerrel rendelkezik, kerülje a mágneseket. Több információért lásd a Mágnesek és pacemaker című cikket.

Természetesen ügyeljen az elektromosságra. Ez különösen igaz a mikrohullámú sütők, hangszórók és más nagyobb készülékek szétszerelésekor.

Hasonló cikkek