Hogyan szabaduljon meg a vízkőtől?

A vízkő háztartásunk kellemetlen része, azonban nem tudjuk elkerülni. Leggyakrabban a fürdőszobában vagy a konyhában találkozunk vele, és nem kelt túl esztétikus hatást. Ha a vízkővel és a kemény vízzel való küzdelmek rendszeresek, érdemes ezt a cikket elolvasni.

Miért képződik vízkő?

A vízkövet a kemény víz, pontosabban a kemény vízben oldódó kalcium- és magnézium-karbonát okozza. Magas hőmérsékleten (például egy vízforralóban) ezek a vegyületek az edény felületén vízkő formájában csapódnak ki. Ez a kalcium- és magnézium-karbonát oldhatatlan lerakódása, amely néha fehér, néha sárgás színű. Nehéz nem észrevenni, leggyakrabban csapokon, mosógépeken, csempéken stb. fordul elő.

Milyen problémákat okoz a kemény víz?

A legnagyobb kockázatot a vízvezetékekre és a vízmelegítéssel működő elektromos készülékekre ható vízkő jelenti:

 • Ha a vízkő a cső belsejében rakódik le, rontja a vízkeringést és csökkenti a fűtési rendszerek hatékonyságát. Ez jelentősen növeli a fűtési költségeket. A vízkő akár el is tömítheti a csöveket, és gátolhatja a teljes vízfolyást.
 • A vízkőlerakódások károsíthatják az elektromos készülékeket, leggyakrabban a mosógépeket. Ilyen esetekben a gyártók gyakran nem fogadnak el reklamációt.
 • A vízkő szépséghibákat is okozhat: tönkreteheti a csaptelepek, a zuhanyzó, a kád vagy a WC csillogását…
 • A kemény víznek már azelőtt is lehetnek mellékhatásai, hogy vízkővé válna. Csökkenti a mosószerek és a vízlágyítók hatékonyságát, így növeli a fogyasztásukat. A fehérnemű néha piszkos vagy kemény marad. A kemény vizet arról is fel lehet ismerni, hogy a szappan a kézben kevésbé habzik, és tovább tart a mosás.
A cső belsejében lerakódott vízkő

Ártalmas-e az egészségre a vízkő?

A vízkő nem káros az emberi szervezetre. Egy kis mennyiségű vízkő a vízforralóban vagy más készülékben, amelyből vizet vagy kávét iszunk nincs káros hatással a szervezetünkre. Ez azonban nem vonatkozik a bőrre és a hajra. A kemény víz nem kedvez nekik, mivel dehidratáló hatású.

Hogyan szabaduljon meg a vízkőtől? Ecettel és citrommal.

Számos olyan forgalomban lévő termék van a boltok polcain, amelyek 100%-os vízkőmentesítést garantálnak. 100% a valóságban azonban nem létezik, ezért néha érdemes a nagymama bevált tanácsaira hallgatni. Az egyik ilyen – amiről valószínűleg már hallott – a citromsav és az ecet. Illatuk nem túl kellemes, de sokan állítják, hogy hatékonyak a vízkő ellen.

Citromsav:

 1. Öntsön egy kevés vizet a vízforralóba, és adja hozzá a citromsavat (citromlével is nyugodtan kipróbálhatja)
 2. Rázza össze a vizet a vízforralóban, és hagyja hatni egy órán át
 3. Öblítse ki és ismételje meg, ha szükséges

Ecet:

 1. Öntsön vizet és ecetet 1:1 arányban a vízforralóba
 2. Melegítse elő a vizet a vízforralóban, de ügyeljen arra, hogy a folyadék ne érje el a forráspontot
 3. Hagyja állni 2-3 órán keresztül. A vízkő fokozatosan fel fog oldódni
 4. Végül öblítse ki a vízforralót, és szükség esetén ismételje meg a műveletet

Hogyan előzhető meg a vízkő kialakulása?

Kémiai vízlágyítók

Kémiai vízlágyítók

A vízlágyítók a leghatékonyabb eszközök a vízkő kialakulásának megelőzésére. Működésük a kemény víz szűrésével történik, amely eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot. Kémiai szűrésről van szó, ezért a vízlágyítóba rendszeresen sótablettát kell adagolni. Ennél a változatnál nagyobb kiadásokkal kell számolnia a vízlágyító és az energiafogyasztás tekintetében. A kémiai vízlágyítók ára 400 és 2000 euró között ingadozik. Szükség van a berendezések rendszeres karbantartására is, amelyet a cégnek kell biztosítania. Egy másik hátránya a helyigény. Helyet kell biztosítani a vízlágyítónak a vízvezeték mellett.

A virágok öntözése nem ajánlott vegyileg lágyított vízzel. A kémiai vízlágyítók eltávolítják a vízből a kalciumot, és nátriummal helyettesítik. Sok növény nem képes nagy mennyiségű nátrium felvételére, ami végül a kiszáradásukhoz vezet.

Mágneses vízlágyítók

Mágneses vízlágyítók

A vízlágyítók másik típusa a mágneses vízlágyítók. Ezek olyan erős mágnespárok, amelyek a cső átellenes oldalain helyezkednek el. Ahogy a víz átfolyik a mágneses mezőn, a vízben apró kalcium-karbonát kristályok kezdenek kialakulni, amelyek a vízárammal együtt kimosódnak. Amíg a víz így mágnesezett, nem képződik benne vízkő. Idővel még a meglévő vízkőlerakódások is elkezdenek feloldódni.

A mágneses vízlágyítók lényegesen olcsóbbak, mint a kémiai társaik, áruk 35 euró körül mozog. Előnyük a kis méretük és a vízvezetékekre való könnyű felszerelésük, amely nem igényel tapasztalt munkaerőt. A mágnest egyszerűen a csőre kell erősíteni és felcsavarozni.

A kémiai vízlágyítókkal ellentétben a mágneses vízkezelésnek nincsenek üzemeltetési költségei (nem kell a tartalmát cserélni, mint a kémiai vízlágyítóknál, és nincs áramfogyasztásuk). A mágnesek nem érintkeznek a vízzel, ezért nincs higiéniai kockázat.

Ezeket a vízlágyító mágneseket tőlünk is megvásárolhatja::

A mágneses vízlágyítók hátránya, hogy hatékonyságukat nem lehet garantálni, mivel az a víz pontos összetételétől függ, amely Magyarország különböző részein eltérő. Ezért lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy hat hónapon belül visszaküldjék a vízlágyítót, ha az nem működik.

Ha attól tart, hogy a mágneses vízkezelés nem segít, javasoljuk, hogy próbálja ki, hiszen nem kockáztat semmit. Rendeljen egy Önnek megfelelő vízlágyítót webáruházunkból, és ha néhány hónap elteltével sem észlel változást a vízében, visszatérítjük a pénzt. Vásárlóink kb. 5%-a kér visszatérítést, amiből arra következtetünk, hogy a legtöbb vásárló elégedett az eredménnyel.

Ha tanácsra van szüksége a megfelelő vízlágyító kiválasztásához, hívjon minket a +36-1-901-0030-os telefonszámon, vagy írjon a bolt@orodian.hu címre.

Hasonló cikkek