Neodímium mágnesek és biztonság

Ez a cikk áttekintést nyújt a neodímium mágnesekkel kapcsolatban felmerülő biztonsági kockázatokról, és útmutatást ad azok megelőzésére.

Fulladásveszély

A gyermekek a kisebb mágneseket lenyelhetik. Ha több mágnest is lenyelnek, azok összetapadhatnak a belekben és egészségügyi problémákat okozhatnak. A mágnes nem játék! Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyermekei nem játszanak mágnesekkel.

A neodímium mágnesek törékenyek

A neodímium mágnesek nagy erővel vonzzák egymást. Ütközésükkor darabokra törhetnek. Erős mágnesek ütközésekor az éles darabkák akár több méter messzire elrepülhetnek, és megsérthetik a szemet.  Nagy mágnesek használatakor viseljen védőszemüveget és bizonyosodjon meg róla, hogy mások biztonságban vagy biztonságos távolságban vannak-e. A mágnesek szakszerű összetapasztását és szétválasztását mutatja be ez a videó: www.orodian.hu/kezeles

Zúzódások

A neodímium mágnesek nagy erővel vonzzák egymást. Ha nem megfelelően használja, az ujjai két erős mágnes közé szorulhatnak, és erősen megcsíphetik vagy zúzódásokat okozhatnak a kezén. Viseljen erős védőkesztyűt, amikor nagy mágnesekkel dolgozik. Nagyméretű mágnesek használata előtt nézze meg oktatóvideónkat: www.orodian.hu/kezeles

Szívritmus-szabályozó

A mágnesek befolyásolhatják a szívritmus-szabályozók és defibrillátorok működését. A pacemaker mágnesek jelenlétében tesztüzemmódba kapcsolhat, ami hányingert okozhat. A defibrillátor leállhat.

Ha ilyen eszközöket visel, tartson megfelelő távolságot a mágnesektől. Figyelmeztesse az ilyen eszközök viselőit, hogy NE közelítsék meg a mágneseket.

Több információért látogasson el a www.orodian.hu/pacemaker oldalra.

Nehéz tárgyak

A túl nagy terhelés vagy a mágnes sérülése a mágnes vagy a mágneses horog leszakadását okozhatja a vonzott felületről. Az egyes mágneseknél megadott erő ideális körülmények között értendő, ezért a biztonság kedvéért kisebb erővel számoljon.

A zuhanó tárgyak súlyos sérüléseket okozhatnak. Ne használjon mágneseket olyan helyen, ahol a mágnesek meghibásodása esetén mások megsérülhetnek.

Mágneses mező

A mágnesek erős mágneses mezőket gerjesztenek, amelyek károsíthatják a TV-ket, laptopokat, bizonyos típusú órákat, fejhallgatókat, hangszórókat vagy más elektronikus eszközöket, és törölhetik a merevlemezeken vagy hitelkártyákon lévő adatokat.

Tartsa a mágneseket kellő távolságban ezektől a tárgyaktól. Az ajánlott távolságokat tartalmazó táblázat itt található: www.orodian.hu/magnesek-es-elektronika

A neodímium mágneseket tartsa távol a gyengébb típusú mágnesektől (mágneses lemezektől és szalagoktól, ferrit mágnesektől, AlNiCo, SmCo). Erős mágneses terük a gyengébb mágneseket demagnetizálhatja.

Nikkel allergia

A legtöbb mágnesünk nikkelt tartalmaz. Egyesek allergiásak lehetnek a nikkelre. A nikkelezett mágnesekkel való hosszabb érintkezés allergiát okozhat. Kerülje a nikkelezett mágnesek bőrrel való hosszabb érintkezését. Ha már allergiás a nikkelre, kerülje a mágnesekkel való érintkezést.

Szállítás postán

A csomagot körülvevő mágneses mező károsíthatja a környező csomagokat vagy a levélválogató gépeket. A szállításhoz használjon nagyobb, belülről minden oldalról párnázott dobozt, hogy a mágnesek és a csomag felülete között biztonságos távolságot érjen el. A mágneseket úgy rendezze el a csomagban, hogy mágneses mezejük kioltsa egymást. Nagyon erős mágnesek esetén a mágneses mezőt acéllemezekkel árnyékolhatja.

Szállítás repülővel

A nem megfelelően csomagolt mágnesek mágneses mezeje befolyásolhatja a repülőgépek navigációs eszközeit. Ha a mágneseket légi úton szállítja vagy külföldre küldi, győződjön meg arról, hogy a csomagolás minden biztonsági előírásnak megfelel.

Oxidáció

A felületi védőbevonat nélküli neodímium mágnesek idővel oxidálódnak és gyengülnek, ezért minden neodímium mágnesünket felületkezeléssel védjük. Ne sértse a mágnes bevonatát.

A leggyakoribb bevonat, a nikkel-réz-nikkel nem nedvességálló, és nem alkalmas kültéri használatra. Kültéri használatra a gumi, műanyag vagy epoxi bevonat alkalmasabb.

A különböző bevonattípusok előnyeiről és hátrányairól a www.orodian.hu/feluletkezeles weboldalon olvashat többet.

Hőellenállás

A hagyományos neodímium mágnesek 80 °C feletti hőmérsékleten veszítenek erejükből. Ne tegye ki a mágneseket rendkívül magas hőmérsékletnek. Ha nagyobb hőállóságú mágnesekre van szüksége, töltse ki űrlapunkat, ahol személyre szabott mágneseket készítünk Önnek.

Megmunkálás

A neodímium mágnesek törékenyek, érzékenyek a magas hőmérsékletre és könnyen oxidálódnak.

Nem megfelelő szerszámokkal történő fúrás vagy fűrészelés esetén a mágnes eltörhet. A sérült felületű mágnes oxidálódni kezd, és idővel veszít az erejéből.

A mágnes a keletkező hő miatt is veszíthet erejéből. Ezenkívül a keletkező forró fémpor meggyulladhat. Kerülje a mágnesek mechanikai megmunkálását.  Ha speciális formájú mágnesre van szüksége, mi legyártjuk Önnek. Több információért látogasson el a www.orodian.hu/egyedi-magnes oldalra.

Hasonló cikkek