Neodímium mágnesek és ragasztópisztoly?

A forró ragasztó képes neodímium mágneseket ragasztani, de nem ez a legjobb módszer, mert a magas hőmérséklet a mágnes erejének csökkenéséhez vezethet.

Hogyan működik a ragasztópisztoly?

A ragasztópisztoly 100 ° C fölött melegít. Ilyen magas hőmérsékleten a szilárd rúd formájában kapható ragasztó olvadni kezd, ahogy a pisztolyba kerül. Ezt követően már csak a folyékony, de nagyon forró ragasztó folyását szabályozzuk.

Legyen nagyon óvatos, amikor forró ragasztót használ. A bőrrel érintkezve égési sérüléseket okozhat!

A neodímium mágnesek és a forró ragasztó

A ragasztópisztolyokhoz használt legtöbb ragasztó jól tapad a neodímium mágnesekre. Hátrányuk, hogy a neodímium mágnesek magas hőmérsékleten veszítenek az erejükből. A ragasztópisztolyokhoz használt ragasztó 120 ° C környékén olvad meg. A legtöbb neodímium mágnes 80 ° C fölött elkezd veszíteni az erejéből. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy a ragasztópisztoly nem használható mágnesek ragasztására, hiszen:

 • A mágnes erejének csak egy részét veszíti el 120 ° C fölé hevítve. Annak érdekében, hogy a mágnes teljesen elveszítse az erejét, egészen 300 ° C hőmérsékletig kellene hevíteni (azt a hőmérsékletet, ahol az anyag a teljes mágnesességét elveszíti, Curie-hőmérsékletnek nevezik).
 • A szokásosnál vastagabb mágnesek nagyobb hőellenállással bírnak. Így például egy 10 × 10 mm-es N38 neodímium hengermágnes csak 140 ° C körül kezdi tartósan elveszíteni az erejét, pedig ez az érték általánosságban 80 ° C hőmérséklet neodímium mágnesek esetén.
 • A neodímium mágneseknek léteznek speciális típusai, amelyek fokozott hőellenállással rendelkeznek. Némelyiküknél 120 °C-ra hevítve sem következik be erővesztés. Webshopunkban ezeket a mágneseket a magas hőellenállású mágnesek kategóriában találja.

Több információt a magas hőmérséklet mágneses erőre tett hatásáról a Magas és alacsony hőmérsékletek cikkben olvashat.

Tehát használhatja a forró ragasztópisztolyt neodímium mágnesek ragasztásához, de fennáll a veszélye, hogy a mágnes elveszíti erejének egy részét.

Mivel ragasszam a neodímium mágneseket?

A következő lehetőségek közül választhat:

1. Ragasztók mágnesekhez

Az UHU Max Repair vagy UHU plus endfest ragasztókat javasoljuk mágnesek ragasztásához:

A ragasztó erejének maximalizálása érdekében megosztunk Önnel néhány tippet:

 • Alaposan tisztítsa meg a mágnes felületét és a többi felületet a zsírtól. Ez a lépés a legfontosabb mind közül. Elég egy zsíros ujj érintése, és a kapcsolat erőssége jelentősen csökken. A zsírt izopropil-alkohollal vagy aceton és egy ruhadarab segítségével távolíthatja el. Ragasztás előtt a felületnek száraznak kell lennie.  
 • Érdesítse mindkét felületet. A mágnes felületét csiszolópapírral érdesítheti, vagy megkarcolhatja szögekkel.
 • Rögzítse a mágneseket. Mielőtt a ragasztó megszárad, a mágnest a ragasztott felületre kell nyomni. Ezt a következőkkel érheti el:
  • Helyezze a mágnest a ragasztott tárgy tetejére. A mágnesre hatni fog a gravitáció.
  • Rögzítse fogóval, kapoccsal, satuval vagy ragasztószalaggal.
  • Rögzítse egy másik mágnes vagy mágneses fém elhelyezésével az ellentétes oldalon. Ügyeljen arra, hogy a mágnest ne húzzák el más mágnesek vagy fémtárgyak a kötésből.
 • Kövesse a ragasztó gyártójának utasításait. A ragasztók esetében a mágnesek ragasztására vonatkozó utasításokat általában nem adják meg, azonban minden mágnesünk felülete nikkelből készült, így követheti a fémek ragasztására vonatkozó utasításokat.

2. Öntapadós mágnesek

Használhatja matricás öntapadós mágneseinket, például a következőket:

Vagy tekintse meg a teljes kategóriát.

3. Öntapadós mágneses fóliák és szalagok

A mágneses szalagok és fóliák rugalmas, ollóval könnyen vágható anyagból készülnek. A fóliák és szalagok különböző vastagságban kaphatók. Minél vastagabbak, annál nagyobb a cm2-re jutó mágneses húzóerő.

A mágneses szalagok és fóliák vonzzák egymást, és vonzzák a vasat és más fémeket is. Öntapadó szalagjaink és fóliáink teljes kínálatát a mágneses és fémszalagok és mágneses és fémfóliák kategóriákban találja.

Más típusú mágnest szeretne ragasztani?

Ragaszthat ferrit, SmCo és AlNiCo mágneseket a fent említett UHU ragasztókkal, de bátran használhat ragasztópisztolyt is. Ezeknél a mágneseknél a mágneses erő csak sokkal magasabb hőmérsékleten kezd el tartósan csökkenni.

Hasonló cikkek