Hogyan árnyékoljunk le egy mágneses mezőt?

Lehet-e a mágneses mezőt úgy árnyékolni, hogy a mágnes csak az egyik oldaláról vonzzon? Hogyan lehet elérni, hogy két mágnes ne vonzza vagy taszítsa egymást? Meg kell-e védeni egy érzékeny eszközt a mágneses mező hatásaitól?

Ha fát, műanyagot, üveget, alumíniumot vagy papírt helyez az ábrán látható mágnes és a kapcsok közé, a kapcsok továbbra is vonzódni fognak a mágneshez. Ha egy acélkést tesz a mágnes alá, a kapcsok leesnek:

A kés leárnyékolta a mágneses mezőt, és a kapcsok nem vonzódtak többé. Hogyan lehetséges ez?

A mágneses mező vonalainak eltérítése

A mágneses mező vonalai mindig zárt hurkokat alkotnak. A hurkok a mágnes egészén áthaladnak, az északi pólusból lépnek ki, és a déli pólusba érkeznek. A vonalak nagyobb sűrűsége erősebb mágneses teret jelent. A legerősebb a mágnes belsejében és a pólusoknál lévő mágneses tér. A mágnestől való távolság növekedésével a mágneses mező vonalainak sűrűsége csökken.

Semmilyen anyag nem állítja meg a mágneses mező erővonalait. Ugyanakkor léteznek olyan anyagok, mint például az acél, amelyek képesek őket eltéríteni. Ha egy acéllemezt helyezünk a mágnes mellé, akkor a mágneses erővonalak a mágneses lemezen keresztül a déli pólus felé kezdenek haladni, ami kisebb ellenállású utat jelent számukra. A lemez jobb oldalán nincsenek mágneses erővonalak, így a mágnes vonzóereje nem hat a lemez mögötti fémtárgyakra.

Ha egy érzékeny készüléket kell megvédenie a mágneses mezőktől, akkor acéltokba helyezheti. A mágneses erővonalak áthaladnak a burkolaton, és nem lesznek hatással a készülékre:

Antimágneses burkolat: a gyűrűben lévő tárgyak nem lesznek kitéve a mágneses mezőnek.

Milyen anyagok árnyékolhatnak?

Bármilyen ferromágneses anyag:

 • vas
 • nikkel
 • kobalt
 • ezeket a fémeket tartalmazó anyagok (például acél vagy ferrit)
 • néhány ritkaföldfém vegyület (pl. CrO2)

Semmilyen más anyag (nem mágneses fémek, fa, műanyag, üveg, karton, polisztirol stb.) nincs hatással a mágneses erővonalakra.

Bármilyen anyag, amely vonzza a mágneseket, leárnyékolhatja a mágneses mezőt. Az erős mágnesekhez leggyakrabban az acélt használják, mert könnyen hozzáférhető és nagy mennyiségű mágneses erővonalat képes elnyelni. Felhívjuk figyelmét, hogy a rozsdamentes acél egyes típusai nem ferromágnesesek, és nem használhatók árnyékolásra. A MuMetal speciális árnyékoló anyagot leggyakrabban gyenge mágneses mezők árnyékolásához használják.

Nem minden ferromágneses anyag egyformán hatékony. Fontos jellemzők a magas permeabilitás és a telítési mágnesezettség.

Permeabilitás (áteresztőképesség)

A mágneses mezővonalak a legkisebb ellenállás mentén próbálnak eljutni az északi pólusból a déli pólusba. Normál körülmények között a legrövidebb utat választják. Ugyanakkor távolságot tartanak más erővonalaktól, mintha az erővonalak taszítanák egymást.

A permeabilitás azt méri, hogy a mágneses mező milyen jó “vezető”. A mágneses erővonalak könnyen áthaladnak a nagy áteresztőképességű anyagokon, ezért néha szívesebben haladnak át az áteresztő anyagon, még akkor is, ha az a hosszabb út, és közelebb van más mágneses erővonalakhoz.

Levegő
Acél
MuMetal

Minél nagyobb az anyag áteresztőképessége, annál jobban vonzza a környező vonalakat. Az acél 2000-szer nagyobb áteresztőképességgel rendelkezik, mint a levegő. A MuMetal speciális mágneses árnyékoló anyag permeabilitása akár 300 000-szer nagyobb, mint a levegőé.

Telítési mágnesezettség

Az anyag telítési mágnesezettsége a mágneses erővonalak maximális sűrűsége, amelyet az anyag még képes hordozni. Ha túl sok az erővonal, az anyag telítődik, és nem képes további vonalakat elnyelni, így csökken az árnyékoló hatása. A nagy permeabilitású anyagok általában gyorsabban telítődnek, mint a kevésbé áteresztő anyagok.

A MuMetal ideális a gyenge mezőkhöz, mert nagy permeabilitása miatt sok mágneses erővonalat fog be. Erős mágneses mezők esetén azonban telítődés lép fel, és a fennmaradó vonalak nem árnyékolódnak. Az acél sokkal több mágneses erővonalat képes elnyelni, de kisebb a permeabilitása, így sosem árnyékolja a mágneses mező teljes részét.

Levegő Acél MuMetal
Relatív permeabilitás 1 2 000 300 000
Telítési mágnesezettség végtelen 22 000 Gauss 8 000 Gauss

A legtöbb esetben az acél a megfelelő anyag. Erős mágnesek postára küldésekor a csomagok árnyékolására is acélt használunk.

Ha telítettségi problémája van, kipróbálhatja, hogy:

 1. Vastagabb lapot használ. Ez azonban növeli az árnyékoló anyag súlyát és költségét.
 2. Magasabb telítési ponttal rendelkező anyagot használ (pl. acélt a MuMetal helyett). Ez azonban csökkenti a permeabilitást.
 3. Távolabb helyezi a lemezt a mágnestől, ahol a mágneses mező gyengébb, de a lemeznek ekkor nagyobbnak kell lennie.
 4. A lemezt a földi mágneses mezőre merőleges helyzetbe fordítja, ami egyébként szintén hozzájárul a telítődéshez.

Még több tipp az Orodian.hu-tól

Árnyékoló anyag minden oldalon

Ha egy mágnest vagy érzékeny eszközt akar árnyékolni, minden oldalról vegye körül árnyékoló anyaggal (ne csak a mágnes felől). Ez zárt mágneses teret hoz létre, amely jobban árnyékol.

Hézagok határolása

Hagyja, hogy a mágneses erővonalak simán áthaladjanak egyik lapról a másikra. A mágneses erővonalak egy kis légrésen át is képesek kiszökni, a nagyobb rések gyengíthetik az árnyékoló hatást. Ha lapokat használ, azoknak át kell fedniük egymást:

Az eredmény még jobb lesz, ha a lapokat szorosan egymáshoz nyomja, és növeli az érintkezési felületüket.

Több réteg

Több vékonyabb réteg jobban árnyékol, mint egy vastag réteg. Az árnyékoló lapokat elválaszthatja egymástól műanyaggal, kartonnal vagy más anyaggal:

Lekerekített élek

A mágneses erővonalak nem képesek a hirtelen, 90°-os irányváltásra. Az éles széleknél egyenesen haladnak tovább, és elhagyják a lapot. Próbáljuk meg a lapok széleit a lehető legjobban lekerekíteni.

A kisebb jobb

Az érzékeny tárgyakat jobb, ha kisebb burkolattal kerítjük be. A nagy árnyékoló jelentősen megváltoztatja a mágneses erővonalak pályáját, ami nagy permeabilitást igényel.

Egy kis árnyékoló jobban véd, mint egy nagy árnyékoló. Egy kerek árnyékoló jobban véd, mint egy szögletes árnyékoló.

Magas frekvencia

Váltakozó mágneses tér esetén az árnyékoló anyag permeabilitása általában alacsonyabb. Az árnyékoló hatás a legtöbb anyag esetében 1 kHz körüli frekvencián kezd gyengülni:

A nagyfrekvenciás mezőkhöz olyan árnyékoló anyagok alkalmasak, mint a Finemet (több kHz-es frekvencia) vagy a CobalTex (több MHz-es frekvencia).

Acél és MuMetal

Ha egyszerre van szüksége magas telítési pontra és magas áteresztőképességre, akkor használhatja az acél és a magas permeabilitású anyag kombinációját:

Az acél a mágneses erővonalak nagy részét leárnyékolja, de némelyeket átenged. A MuMetal eltereli a maradék vonalakat.

Más anyagok

Bár a gyenge mezőknél leggyakrabban a MuMetalt választják, a piacon különböző permeabilitású és telítési mágnesezettségű alternatívák vannak, például:

 • Giron
 • Magnet Shield
 • PaperShield
 • Shieldene (nem rozsdásodik)
 • Jointshield

Két mágnes

Hogyan árnyékoljuk a húzóerőt?

Ha a két mágnes vonzását kell megszüntetni, a helyzet bonyolultabb. Ha az acéllemezt a mágnesek közé helyezzük, akkor azok nem lépnek kölcsönhatásba egymással, de a kettő vonzódik a közöttük lévő lemezhez. Mivel a lemez közelebb van, mint a második mágnes, a mágnes és a lemez közötti erő még nagyobb lesz, mint a mágnesek közötti erő korábban. Végső soron a mágnesek még erősebben vonzódnak a második mágneshez, mint korábban.

Van olyan árnyékoló anyag, amely nem vonzza a mágneseket?

Nem. Minden nagy áteresztőképességű anyag vonzza a mágneseket. Ha az anyag nem vonzaná a mágneseket, akkor nem tudná befolyásolni a mágneses erővonalak útját.

Ez a probléma megoldható két lemez használatával. A bal oldali mágnest a bal oldali lemez vonzza. A jobb oldali mágnest a jobb oldali lemez fogja vonzani. A mágnesek és a lemezek már nem vonzzák egymást. A mágnes és a lemez közé helyezhet töltőanyagot, például polisztirolt. Vagy helyezze a lemezt közvetlenül a mágnesre. Ekkor azonban telítődés léphet fel a mágnes vonzóerejétől, a lemez vastagságától és attól függően, hogy milyen anyagból készült a lemez.


Két lemezre van szükség a két mágnes közötti vonzóerő árnyékolásához.

Hogyan lehet árnyékolni a taszítóerőt?

Az egymást taszító mágnesek esetében elegendő egy lemezt használni. Megfelelő lemezvastagsággal és mágneses távolsággal elérhető, hogy a mágnes és a lemez közötti vonzóerő megegyezzen a mágnesek közötti taszítóerővel. Az erők kioltják egymást, és a mágnesek a helyükön maradnak.

Természetesen továbbra is lehetséges, hogy két lapot használjunk, mint az előző esetben.

Hasonló cikkek